By: zam and ina

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Saturday, 8-Aug-2009 12:59 Email | Share | | Bookmark
Family Day - NMC 2009

Acara tahunan, family day untuk semua keluarga malaysia yg berada di Nottingham, diadakan pada sabtu yg lepas... sungguh meriah dari malam hari lagi dimana 'rewang' menyediakan makanan untuk family day. Setiap kariah ada tugasan dan kumpulan kami kena menyediakan dal .. so mlm tu mama balik 1.00am papa dah balik awal sebab daniyal mengamuk ngantuk so papa tidur sekali ...

so pepagi dah bersiap ..









Monday, 27-Jul-2009 10:17 Email | Share | | Bookmark
SnowDome...

Bermain salji ketika musim summer !!! yup kami bermain salji di SnowDome indoor snowarea di Birmingham ..boleh le lepas gian main snow......




Banyak yg boleh game yg boleh dimain tpi kami pilih beberapa aje mengikut kessuaian... tempat tak sibuk sgt sebabt kena book untuk setiap permainan dan dtg mengikut masa yg di tetapkan ok lee... so kitaorang book Tobogganing, snow area dan ice skate...

Tobogganing, mama teman mia main papa dik kat view area aje.. tension tul gambor tak lawo low light







lastly... daniyal tido... di Starbuck .. sambil kami makan2 sebelum balik




Friday, 17-Jul-2009 09:59 Email | Share | | Bookmark
good bye Turkey

.. lama betul nak ups ending nya...

So seawal 5.00 pagi kami bersiap dari hotel dan check-out , van menghantar kami ke airport telah menunggu so tak lama duk lobby ..dalam kegelapan subuh kami ke Artaturk Airport dlm 15 minit perjalanan sampai aje check-in dan cari sarapan....




Kali ini naik Boeing 777, besar selesa dan mia main game dari mula sampai mendarat ....



Jam 10.00pg kami selamat mendarat dan alhamdulillah tiada masalah ketika masuk balik UK, yela daniyal takde VISA ...

Bila berada di UK rasa aman .. hehheh jalanraya takde bunyi hon... tak sibuk .. dan yg pasti balik terus beli nasi dah seminggu makan lauk aje ....



Thursday, 16-Jul-2009 22:02 Email | Share | | Bookmark
day 5th : Eminonu dan Grand Bazzar




Hari ini plan ke Eminonu dan Grand Bazzar, setelah mendapat sedikit info dari ARIF semalam, kali ini kami pergi sendiri dengan taksi, mmg lebih murah tapi atleast semalam dah tahu mana nak tuju so itu yg berani pergi sendiri. so ke Eminonu water front dulu....berhampiran adalah Gelata Bridgee, Golden Corn, New Mosque

Sampai saje.. terus cari makanan sebab masih belum sarapan, so sarapan kami adalah kebab dan roti-ikan ... mkn macam kebab jugak... sedap...












Selepas puas mkn, dan bergambar kami menaiki Taksi ke Grand Bazzar,..
'... Apa khabar ? ... Malaysia.. murah ...' terkejut dgr bahasa yg di ucapkan dtg dari orang tempatan ....begitu fasih ... serba salah pun ada apa taknya mereka duk approch suh beli brg kedai mereka.. macamana nak tgk tak ..... dah tu letak mahal bila blah harga turun menjunam.... biasa la ...


Rasanya org malaysia ramai yg dtg sini, bila musim haji - transit. Dah tu asyik tunjuk carpet je . agaknya org malaysia yg ramai borong ... so kami hanya jln2 cuci mata dan beli apa yg patut, tak le lama dgn anak kecil tambahan sini panas... teringat UK ... camna nanti balik malaysia ....








Wednesday, 15-Jul-2009 19:06 Email | Share | | Bookmark
day 4th: BYZANTINE TOUR - private tour

Quote:
At the beginning of the 4C AD, Byzantium played extremely important roles in the events taking place in roman Empire. The struggle ended with the victory of Constantine, the emperor of the West. The Byzantium opened its gated to Constantine, the sole ruler of the Roman Empire.From then on, he moved the capital and put his name as "Constantinople". In 325, the First Ecumenical(world-wide) Council of the Christian Church was held in Nicaea. (today's Iznik town, famous for its blue tiles in Blue Mosque). He favoured to accept the Orthodox religious doctrine and toleration for the Christians. Finally in 451 AD, at the Council of Chalcedon (today's Kadikoy), the Byzantium Emperor became the head of the church and the State and gained enormous power. The religion of the Byzantium was Christianity(Orthodox doctrine) from then on...

Another emperor, who had contributed to Byzantium was Theodosius II who had a splendid new cathedral called the "Haghia Sophia" the Divine Wisdom. It replaced a wooden basilica church which had been constucted by Constantine. In the 6C, the city was predominantly Christian...
Another age started in Byzantium with Justin I in 518 which is accepted as the beginning of the imperial era. He was an illiterate soldier and he had to rely on the advices of his young, dynamic and well-educated nephew, Justinian. He slowly climbed the stairs up as being a Consul, Caesar and co-emperor in 527 AD which led the way up to the Imperial Throne...After he became Emperor, he married to Theodora,an old dancer and singer who turned to be a strong believer of Christianity. She influenced Justinian and changed evertyhing suitable for a fully-Christian Byzantium. She had all the Pagan Schools closed and made the Christian tradition stronger.
In the year 532, Justinian was overthrown by a revolt in the ancient Hippodrome, called "Nika Revolt" which caused many buldings to collapse and badly damaged including the splendid Haghia Sophia. He ordered a big and beautiful Greek Orthodox Church to be constructed as well as the city to be restored. During his reign, Constantinople was one of the biggest cities in the world..


Hari ini kami teleh book private tour untuk menjelajah sejarah Turki diatas.. (mlm tu baca serba sikit tempat yg akan dilawat..)tour yg dikenali BYZANTINE TOUR (http://www.tour-ist.org) kawasan yg dilawati

HAGIA SOPHIA:
The oldest building wich was converted from churc to a mosque and finally to a museum.

BLUE MOSQUE:
Famous with its blue tiles and six minarets.(kubah)

BYZANTINE HIPPODROME:
The egyptian Obelisk, Serpentine Column, German Fountain, The column of Constantine

GRAND BAZZAR:
The oldest and the largest covered market place in the world with nearly 4000 shops.



Seawal pagi kami bersiap untuk tour, dan tepat jam 0900, kenderaan yg membawa hanya kami keluarga sampai bersama tour guide ARIF namanya yg boleh berbahasa ingeris yg amat memudahkan kami ketika tour.





Tempat pertama yg di tuju HAGIA SOPHIA : daripada cerita ARIF, bangunan itu adalah gereja pada asalnya kemudian ditukarkan kepada masjid dan akhir sekali dijadikan muzium. Apabila kaki melangkah kedalamnya terdapat gabungan senibina didlam nya .. islam dan kristian..









Ompohlian adalah tempat dimana pertabalan sultan diadakan, yg ditabalkan akan berdiri di bulatan besar tengah dan kerabat lain berdiri di bulatan kecil sekeliling..





















setelah hampir 2 jam mengeliling kawasan dalam Hagia Sopia kami keluar menuju ke Blue Mosque







2 in 1, inilah tour guide kami dan jurugambar tak rasmi heheh .....
ARIF memberi detail info setiap tempat yg kami lawati siap ada kuiz kira2 tension tul....


Sebelum sampai ke Blue Mosque kami ke BYZANTINE HIPPODROME, tugu dari ROME ...


pintu masuk Blue Mosque, terkenal kerana binaan dalamannya daripada marble berwarna biru dan ada 6 minarate(kubah)











selepas itu kami ke GRAND BAZAR...


di sini ianya terkenal dgn carpet buatan tangan, carpet semeter yg sedang dibuat tu dijangka mengambil masa 2 thn utk siap.. lamanya.. harga nya... boleh thn mahalnya.. hanya cuci mata je.....


ARIF ni juga menjadi baby sitter bila kami sibuk membelek.....



Sebelum tour berakhir, kami singgah ke kedai menjual leather ...
cara jualannya berbeza, sebelum masuk kami di pertontonkan fesyen show dimana semua pakaian kulit yg dijual dan cara mengayakannya... hanya kami penontonnya... lastly dgn dua 2d naik pentas...




model tudung turki ...


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net